Alempana kertausta aiemmista treeneistä. Viestit on kirjoiteltu alunperin Facebook-päivityksinä, jatkossa kirjoittelen treeneistä taas tänne. Tässä kartta noista traktorilla tehdyistä peltoreiteistä, niin juttuja on helpompi seurata. :-)

19.1.2012
Olipa tullut lunta reitille yön aikana... Paikoin reitti ei näkynyt ollenkaan, onneksi koirat tiesivät missä juosta. :-)

Ensin Vanu veti viiden muun kanssa, johdossa bortsut, Pinja & Nox, Vanun & Kaitsu. Vanu oli taas viime kertaa parempi eli veti jonkun verran enemmän. Edistyy siis kuitenkin ja käytös taas erinomaista. Matkaa tuli n. 1 km, sopiva matka Vanulle. Ajoin B-reittiä kahdesti, ekan ringin jälkeen menin oikopolkua samalle uudelleen. Kokeilin Vanulle eilen lanseeraamaani :-D lisänarua eli laitoin ekstravetoliinan kiinni sen valjaisiin ja toinen päää narusta oli kädessäni ja pystyin sen vaulla säätelemään ja tasoittamaan Vanun vetoa.

Sitten oli ohjelmassa taas Voltin rekirodeota, johdossa bortsut ja sitten parina ekaa kertaa Nox & Kai. Hiukan hirvitti tuo Nox & Kai parina, mutta mitään ongelmia ei ollutkaan. :-) Voltti yritti revittää liinoilla ekat sata metriä, sitten asettui ja veti hienosti. (revittää = otti kaikki liinat suuhun tiukalla otteella ja kiskoi nykien taaksepäin kuin patukkaa tms.) Voltin kanssa ajettiin vain yksi pikkukierros B eli 700 m.

Kunhan saan pennut opetettua hommiin niin sitten alan haaveilemaan reitistä tuonne Isolleniitylle niin sais helpommin matkaa kasvatettua eikä tarttisi mennä sikinsokin tuota peltoreittiä. Mutta ihan hyvä se on toistaiseksi, vastahan me päästiin ajamaankin kun lumi tuli niin myöhään joten hyviä nää pikkuajelut, pennut oppii ja muidenkin kunto nousee tasaiseen. Voihan tuossa sitäpaitsi ajella pidemmänkin matkan, koiria ei tunnu häiritsevän saman reitin meno useampaan kertaan. Kaikenlisäksi tuo reitti on aina erinomaisessa kunnossa kun isä ajelee sen traktosin kanssa auki tarpeen mukaan. :-) Jei!

----------------------------------------------------------------------------------------------------

18.1.2012
WUHUU! Rekirodeo a.k.a. Voltti Show sai tänään jatkoa! :-D

Bortsut johti, Pinja juoksi yksin, samoin Villi-Voltti eli kutosen liinoilla mentiin. Lisäksi Voltilla oli varanaru kiinni suoraan valjaisiin jonka toinen pää oli mun kädessä. Autoin sillä vetoa tasaisemmaksi, muuten osaamaton saa poukkoiltua ihan miten vaan ja veto on pelkkää nykimistä. Käyttääkö muut samaa konstia vai onko meitin oma kikkakolmonen? Alussa se taas leikki liinoilla mutta kun vaan lisäsiin sitkeästi vauhtia (lujaa laukkaa) niin ei se ehtinyt hampsia. Tehtiin kaksi kiekkaa pellolla eli matkaa jotain 1-1,5 km. Voltti oppi homman ja meno oli pääasiassa ja etenkin lopussa hienoa ja sujuvaa! Juoksi suoraan, veti ja ei hampsinut liinoja! Ihan loistava homma! ? :-)

15.1.2012
Puuh, tulipa taas rekeiltyä... :-) Tosi vauhdikasta menoa! Ekana yritin hiukan väsyttää Noxilta pahimpia höyryjä laittamalla sen vetämään mua pulkassa pitkin teitä Pinjan knassa kimpassa. Sitten lähdin ajamaan nelikolla Shira + Saga (johto), Nox ja Kai. Ja ne kaikki vetävät samalla innolla ja vauhdilla joten sain aika hyvää kyytiä.

Sitten opetettiin pentuja. Voltti sai pelkkiä miinusääniä ja Vanu pääsi plussan puolelle. Voltti veti yksin pyörässä, edellä juoksi bortsut, Pinja & Nox. Paitsi ettei Voltti vetänyt yhtään vaan tappoi liinoja ja pomppi ihan joka suuntaan PRKL! Ei kovin lupaavaa touhua. >:-( Onneksi mun vakipoppoo on tottunut vähän kaikken ja kukaan ei edes vilkaissut sen touhuja.

Vanu veti Kain parina pyörässä, edellä sama setti kuin Voltin kanssakin eli ajoin kuudella koiralla. Ekan suoran ihan kaikki veti ja seisoin jarrulla, silti mentiin ihan hurjaa vauhtia. Parin sadan metrin päästä Vanu lakkasi vetämästä, mutta juoksi tosi tasaisesti ja kiltisti, ei syönyt pariaan tms. ;-D Eli olin aika tyytyväinen. Ylipäätään tämä setti toimi hirmu hyvin yhteen. Seuraavaksi Vanu saa harjoitella yksin ja houkuttelen sen vetämään, kunhan vaan vetää ylipäätään ja oppii että valjaihin voi nojata kunnolla. :-) Valjakossa käyttäytyminen kun näkyy olevan hanskassa joten voidaan keskittyä ihan vaan siihen vetoon.

Illalla oli ohjelmassa lisää vetotreeniä... Vanu & Voltti kokeilivat vetämistä yksinään, tarkoituksena vain saada ne siis nimenomaan vetämään. :-P Vanu veti mua reessä, Hanna kutsui edellä nakkien kanssa. :-D Voltti puolestaan veti autonrengasta, mutta juoksi nakkien ohi kun vaan intoili. Kummankin treeni sujui hyvin, eiköhän tämä tästä edisty pikkuhiljaa... On noi kaikki muutkin oppineet/innostuneet vetämään.


14.1.2012
Mukava ajolenkki tänään, testasin uusia peltoreittejä. :-) Vaikka reitin pituus ei ole huima niin siinä pystyy tekemään monia eri käännöksiä kun reitit risteävät ja pohja on kova joten lujaa pääsee! Lunta oli tuiskuttanut jonkun verran, mutta ei se menoa haitannut kun ei ollut liikaa. Tein kokeiluja johdon suhteen. Ensin Saga yksin, vei porukkaa ihan hyvin ja teki käännökset oikein, mutta muutam...an kerran kiljahti ja katsoi taakseen kun on nyt pitkään mennyt parijohdossa. Sitten laitoin sille Noxin pariksi, ehdottomasti paras systeemi - Nox tuo innon ja vauhdin, Saga osaa suunnat (innostunut tietty sekin).

Lopuksi Nox pääsi johtamaan porukkaa yksin, ekaa kertaa. Kovasti kehuin sitä ja se sujui yllätäävän hyvin! Liinat ei sotkeentuneet ja se veti laukassa. Hiukan välillä hidastei ja katsoi tuleeko Saga mukaan muttei niin paljoa et taaemmat olisi sotkeentuneet liinoihin. Hyvä treeni! Sagan ja Noxin lisäksi vetämässä oli Kaitsu (loistosuoritus, sekä veto että käytös) ja Pinja (ei vetänyt oikeastaan yhtään, pah mikä laiskuri! >:-( )

13.1.2012 (perjantai 13. päivä) Hohhoijaa olipa ajelu. :-P Lunta on kamalasti, se on märkää ja raskasta. Viisi koiraa ei jaksanut vetää umpihangessa edes rekeä saati minua. Tiellä puolestaan seisoin jarrulla. Monena päivänä olen koittanut talloa pellolle valmista reittiä, että ois edes vähän siitä apua koirille, mutta kaikki työ on mennyt hukkaan ja lumipyry peittänyt aiemmat jäljet. :-/ Shira sanoi sopimuksensa johdossa tänään... irti, se ei vaan jaksanut siinä kelissä. Kaitsu pomppi jossain kohdissa puolelta toiselle kun on vielä tuoreessa muistissa se reen allejäänti. Liinat meni solmuun useampaan otteeseen ja loppulenkille laitoin Shiran Kain pariksi pyörään, missä se vetikin hyvin. Saga sai johtaa yksin, mutta alussa hiukan kuikuili taakseen kun on tottunut parijohtoon. Pian kuitenkin johti yksinkin ihan normaalisti ja hyvällä vedolla. Kuka idiootti keksi tämmöisen harrastuksen? ...ja silti taas huomenna kaivan reen esiin... :-D

Kuva (alla) loppumatkalta, Shiralta tippui kaikkien kommelluksien lisäksi panta päästä, mutta sitä en enää lähtenyt korjaamaan. :-P Shiran kannalta muutenkin sama juokseeko pannan kera vai ilman. Oikeastaan ois pitänyt jättää kaikilta pannat veke pellolla, turhaa pitää seisinkejä tuommoisessa hangessa, menevät vain helpommin solmuun.

* Kuvat ja juttua tuosta surkeasta ja sekavasta ajelusta täällä >>>

11.1.2012
Ei mennyt niinkuin Strömsössä... Nimittäin Vanu-rekicollien treenit. Eka kerta - ei vedä, toka kerta - veti niin pirusti, kolmas kerta - ei vedä --> lisäsin johtoon Noxin (valjakossa Pinja, Kai & Vanu ensin) ja johan veti. hehehe :-D Kaitsu & Vanu juoksivat parina sulassa sovussa. Hyvä, hyvä kohta uskallan laittaa ne kaikki yhteen vetämään eikä hyydytä tonne umpihankeen niin äkkiä... Voltti puolestaan jatkaa puolestaan treenejä kunhan saan hankittua sille vakuutuksen. :-P

...hei täähän olikin muuten Vanun neljäs kokeilu, eilen se juoksi minilenkin Noxin parina bortsut johdossa, mutta kyyti oli niin nopeaa ettei vetänyt. Palataan siis alkuasetelmaan -> bortsujohto ja Pinja pariksi. Tai sitten Nox johtoon. Sitten seistään jarrun päälle ettei mene liian lujaa, mutta johto on sen verran innostava että Vanu vetää. :-)

8.1.2012
Upea keli ja jännä päivä! Ajoin kolmella eri setillä. Ensin bortsut johdossa ja Pinjan parina ensikertalainen Voltti, ihan ok ekakerraksi. Sitten Vanu Voltin tilalle ja taas rinki pellolla, Vanu oli valjaissa tokaa kertaa ja veti koko ajan liina kireällä, huikeaa! Lopuksi otin "riskiryhmän" (Nox, Saga, Kai) juoksemaan keskenään ettei elämä tule liian tylsäksi. Sarjassa "älä kokeile kotona". Hurja ajo olikin, eka ajopätkä päättyi 100 m matkaan kun kaikki riehuivat ja ajoin yhden yli... Tappelua ei siltikään tullut. :-O Lisää kuvia & juttua päivän ajoista löytyy täältä >>>


Voltin eka kokeilu!


Vanun eka kerta.

Ja sitten sarjassa "älä kokeile tätä kotona" (lisää kuvia tuosta kokeilusta kuva-abumissa...)


7.1.2012
Ekaa kertaa reen jalaksilla tänä talvena! :-) Mukavaa oli, tosi pieni lenkki ja koirilla suunnat vähän hakusessa kun on pitkä tauku lajista alla, viimeksi ajettu viime talvena. Pohja oli aika kaamea, moukkuinen kevytmuokattu pelto eikä luntakaan kauheasti, raskasta mun pikkukoirille. Johdossa juoksi bortsut ja Saga puolsi taas pahasti oikealle ja pellolla siitä ei ole mitään hyötyä. Parina veti Kaitsu ja Pinja, joista Kai veti tosi hyvin ja Pinja aika huonosti. Huomasi että Nox puuttui porukasta, se saa Pinjankin vauhtiin. :-D Noxilla on pieni haava tassussa, mutta suurempi syy miksen ottanut sitä ekalle lenkille on sen valtava ylipursuava into lajia kohtaan - ekat retket ja reitin teot saisivat sujua rauhallisemmissa merkeissä...