Hanna (sisko) lähti tänään taas Tampereelle. Olin haaveillut kuvasta, jossa olisi koko valjakkomme, joten tämä oli vika mahdollinen päivä ottaa sellainen kuva. Aurinkoakin oli lupaillut. Ainut vaan, että minulla ei ole sellaista pyörävehjettä, minkä oikeasti uskaltaisi laittaa seitsemän koiran perään. Pyörää silloin kerran kokeilin, mutta on se vaan niin kevyt... Ja nyt nämä kaikki vetävät entistä paremmin, pennutkaan ei löysäile. Päätin siis virittää perään kolmipyöräisen, joka tosin on liian kevyt ja eilisen päivän jäljiltä siinä ei ole jarruja... :-P

Eilen siis ajelin pienemmillä kokoonpanoilla ja tein muutaman minilenkin, opetin paikallaoloa lähdössä ja vetoa pennuille. Selvittiin siitä aika vähällä, Gaissa oli taas kiukkuinen (kuumuessaan syö vieruskaverit)  ja vaikka olin saanut sen odottelemaan jo lähdöissä ihan nätisti niin sitten vauhdissa se kävi parinsa Pinjan päälle, vaikka nimenomaan vauhdissa luulin sen pärjäävän parhaiten. Harmaita hiuksia se siis teetti, mutta kun otin uusiksi ajopätkän ilman paria niin sen hampaiden uhriksi joutui vain hetkellisesti pääliina. Ihan toimiva ratkaisu, mutta nyt en vähään aikaan kokeile tuolle epelille paria. Yksinään se sitten meneekin oikein nätisti. :-)
    Millakin teki pari minipätkää tuossa omalla tiellä ja sen seurauksena tein siis useamman lähdön, koska matka oli minimaalinen. Vikalla lähdöllä kävi hassusti - minun kannalta lähinnä karmaisevasti vaikka vaan säikähdyksellä selvisinkin. :-D Annoin koirille luvan lähteä, muutaman kymmenen metrin päässä on n. 90 asteen kurvi... Heti liikkeelle lähdettyäni tajusin, ettei mulla ole jarrua! Viimeinenkin jarrupala oli hioutunut pois ja etupyörän käsijarru ei koskaan ole kunnossa ollutkaan ja nyt sen vaijeri oli taas "tippunut" ja se ei pelannut lainkaan. Oli tosi piiitkät sekunnit kun koirat laukkasivat kurviin ja mä kyykkäsin yrittäen tasapainottaa kiikkerää kolmipyörää. :-O Selvittiin kurvista, mutta tunsin, että pyörät liirasivat ihan himpun verran. Pysäytin valjakon hallin pihaan ja jouduin jarruttamaan jalalla, onneksi koirat tottelevat käskyjä. huh huh...

No se eilisestä. Tänään kiristeltiin takajarruja ja viritin etujarrun vaijerin kohdilleen, jolloin siitä on jonkinverran apuakin. Sieppari kiinni puuhun ja koirat valjaisiin. Koko porukka odotti tosi nätisti ja pennutkaan eivät kääntyilleet valjaissa. :-) Hieno homma! Aluinperin puhuin Hannalle, että otetaan vaan posetuskuva koirista kärryn edessä ja se siitä kun ne jarrutkin on niin heikot. Mutta siinä seisoessani kärryn päällä huomasin sormieni jo näpertelevän siepparin kimpussa. :-O Semmoinen liikkeellelähtökuvakin ois kiva...  Valjakko oli irti ja mahdollisuutta perua ajatusta ei enää ollut... "Eteen!" ja koirat ampaisivat matkaan lentäen! Kellään ei ollut vaikeuksia pysyä mukana vaikka vauhti oli reipas. Seisoin molemmilla jaloilla jarrun päällä ja sormet krampissa puristin kehnoa etujarrua. Oli siitä jonkunverran apua ja käännös hallille päin sujui hyvin. Pennutkin vetivät innolla, voi kun mulla on ens talvena hieno valjakko! :-) Ajoin hallin pihaan ja siinä matkalla on onneksi loiva mäki joka auttoi jarrutuksessa. Valjakko seis jarruilla seisten ja kaikki pysähtyivät kauniiseen jonoon.
     Luulin jo selvinneeni tempusta, kuviakin varmasti saatu useampikin joten lähdin irrottamaan koiria ennen kuin kääntyvät ja menevät solmuun. Ja silloin se tapahtui - Nox alkoi haukkua innoissaan ja yllytti kaikki matkaan! Sydän hyppäsi kurkkuun ja mitään en ehtinyt tekemään kun valjakko kiskaisi kärryn nurin kamalalla räminällä. Laukkaan lähtivät ja pysähtyivät kahden metrin päähän kun huusin pysähdyskäskyn. En olisi uskaltanut toivoa noin nopeaa pysäystä sen ampaisun perään, mutta siihen ne stoppasivat ja kokeneimmat tokokoirat lisäksi istuivat käskystä, jolloin paikallapysyminen on varmempaa. Hurja homma, mutta jopa kärry selvisi vaurioitta. Ainut kärsinyt oli mun jalat, jotka tuntuivat spagetilta ja muutenkin oli ihan hervoton olo. Ajomatka oli lyhyt, upea ja tosi pelottava! ;-D Tätä lisää, mutta vasta reen kera. Toiste ei enää kokeilla näitä ison porukan tempauksia surkean heppoisilla pyörävehkeillä.

Kuvasatoa ajelulta täällä >>>

pari muuta uutta kuvaa täällä >>> 
(mm. salakuvia Sagan karkaamisesta tarhasta :-P)


Koko valjakko kasassa, tällä setillä ajellaan talvella kunhan kaikki vaan pysyvät kunnossa. :-)
Inka & pennut tietty vähemmällä ajolla kuin muut. Vain tällainen kuva siis piti alunperin ottaa... Posetusta valjaissa.

valjakossa siis pikkubortsut Shira+Saga (johto), pk colliet Nox+Pinja, Gaissa, Milla+Inka


...mutta sitten päätinkin ajaa pätkän verran ja saatiin tällaisiakin kuvia! :-D

hmmm, onneksi (tai valitettavasti?) mun naamasta ei tullut lähikuvia tolta lähtösuoralta...