Kun heräsin aamulla ja laskin pennut pihalle rellestämään, oli vastassa mitä ihanin yllätys! Yön aikana oli satanut lunta. Menin vielä vähäksi aikaa nukkumaan ja näin kamalaa painajaista: kaikki lumi ehti sulaa ennen heräämistä! Onneksi se oli vain unta ja kun nousin ylös sängystä, satoi yhä ja sänkkäri peittyi pikkuhiljaa paksumpaa lumipeitteeseen. Suunnitelma oli siis selvä - reki esiin iltapäivällä!


Maisema aamulla...  :-) Maa oli valkoinen tokaa kertaa tänä talvena.

Ensin vetämään lähti ydinporukka eli bortsut Shira & Saga johdossa ja Pinja & Nox parina niiden takana. Kiinnitin rekeen ekaa kertaa siepparin (=naru, joka on kiinni puussa tms. ettei porukka karkaa reitille liian äkkiä jos eivät tottele paikallapysymiskäskyä). Täytyi vähän funtsia mitä kautta sen vedän kun semmoinen ei ole ennen ollut käytössä. Vedin sen suoraksi reen alta ja kiinnitys pääliinaan. Lieneekö sitten se oikea ratkaisu, mutta ainakin toimi toivotulla tavalla. Tosin koirat eivät karanneet ennen lähtökäskyä, mutta kun Nox on mukana on varmistus paras olla.

Luvan saatuaan koirat ampaisivat heti hurjaan vauhtiin! Olin onneksi käyttänyt ne ennen rekiretkeä lämmittelylenkillä metsässä. Heti alkusuoran (60 m) päässä on 90 asteen käännös vasempaan. Yritin vähän jarruttaa, mutta lumen alla oli jäinen hiekkatie ja käytössä vain piikkijarru, joten tulos oli aika heikko. Reki siis liirasi kurvissa reilusti kovassa vauhdissa ja suoraan sanottuna se oli ihan mahtavaa! En vaan tykännyt kun liirauksen takia jalakset osuivat väkisin hiekkaan ja muovit siis kuluivat... Menoa se ei toki haitannut. Ajelin postilaatikolle ja siitä käänsin sänkkäripellolle. Siitä matka jatkui pitkin poikin peltoa ja bortsut kulkivat hienosti, mitä nyt pari kertaa vasemman käännös ei meinannut mennä jakeluun. Täytynee seuraavalla kertaa jättää bortsujen seisinki pois, niin niiden on helpompi kääntyillä. Seisinki on ollut vakikäytössä siksi, että olen ajellut yleisellä tiellä ja koirat ovat silloin paremmin "niputettuina" etenkin kun tien puoleinen koira Shira tekisi mielellään ukareita kesken ajon ja tiellä Saga pitää sen varmemmin suorassa. Seuraavalla kerralla muutan myös lähtöpaikkaa - valjastan koirat kuono kohti peltoa niin jää pois tuo jyrkkä mutka alkumatkasta ja meno on tylsemp...eikun turvallisempaa! :-)

Jonkun aikaa ajelin eestaas ja koirat vetivät hyvällä asenteella laukaten. Märkä lumi oli raskas reelle ja takertui jalkojen hapsukarvoihin, mutta varpaiden väliin ei tullut oikeastaan yhtään lumipaakkuja. Keli oli himpun plussan puolella, siksi keräsi paakkua, pakkasella niitä ei tule. Ei ne kyllä koiria näkyneet silti haittaavan mitenkään.

Lenkin jälkeen jatkoin liinoja yhdellä setillä ja hain mukaan Millan. Johdossa jatkoi bortsupari, sitten juoksi Nox yksinään ja pyörässä oli Pinja ja Milla parina. Pinja alkoi jo hyytyä laukatessa ja koitinkin välillä rauhoittaa menoa raviin, mutta kun ketään muuta hidastus ei kiinnostanut pätkääkään niin annoin laukata. Millalla ei ollut minkäänlaisia vaikeuksia pysyä mukana vauhdissa ja se veti hienosti. Vielä se on aika kaukana pääliinasta sivulla, mutta muuten en keksi mitään valitettavaa sen menosta, hienosti veti. Matkaa kertyi tällä miehityksellä jotain 700 m ja sitten tehtiin taas vaihto.

Vikalle kierrokselle lähtivät bortsut, Nox ja Gaissa. Pinjan jätin pois, koska se olisi halunnut vetää ravissa. Millakin jäi pois, koska en pennuilla vielä aja kuin pikkupätkiä. Jos Millalta olisi kysynyt niin se olisi taatusti lähtenyt uudellekin kierrokselle... Bortsut taas johtoon, sitten Nox yksinään ja vikana Gaissa yksin ettei se pääse tuhmeloimaan. Teimme edellistä lyhyemmän ringin pellolla, koska Gaissa ei oikein pärjännyt muiden vauhdissa. Se koitti kyllä vetää, mutta reipas laukka, jota muut halusivat mennä oli sille selvästi liikaa. Ensi kerralla Gaissa pääsee siis opettelemaan rauhallisempien vetäjien - Inkan & Pinjan - kanssa. Tuli muuten vasta nyt mieleen, että pennuthan olivat ihan ensimmäistä kertaa reen edessä. En sitä aiemmni edes ajatellut, kun kumpikaan ei siihen mitenkään reagoinut - yhtään ei haitannut uusi vehje perässä.

Hieno päivä kaikinpuolin siis! Tutkin sääennusteitakin netistä ja lupasi pakkasta. Saamme siis mahdollisesti nauttia rekeilystä jonkun aikaa... :-) Huippua!

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

pikauutisia - toko:
Viime sunnuntaina oli Suomen Collieyhdistyksen syyskokous. Siellä jaettiin mm. vuoden koirapalkinnot. Pinjakin sai diplomin - se sijoittui toiseksi vuoden tokokoira -kisassa. Hienoa pikku Pöö! :-)

tulokset - SCY:n Vuoden Tokokoira 2009
1. Purple Pearl's Illusia "Vekki" ohj. Tiina Alatalo
2. Saruskan Golden Empress "Pinja" ohj. Heini Seppä
3. Susetten X-man "Sulo" ohj. Pia Koskinen

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

pikauutisia - Hex & Demi:
Viime aikoina lauman koko on kasvanut räjähdyksen omaisesti - parhaina päivinä meillä on ollut yhdeksän koiraa vaikk a Freya asustelee yhä Sälinkäällä... Syynä tähän on olleet kaksi hoitokoiraa. Ensin meillä oli viikon ajan Noxin sisko Demi (Saruskan Infinity, pari kuvaa täällä), sitten hoitoon tuli Hex (Woolmill's I Am Highland Hexham, kuvia >>>).


Hex & sen uusi paras kaveri Gaissa

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

pikauutisia - Shiralta poistettiin patti:
Shiran pään päällä on ollut iät ja ajat patti, semmoinen kova herneenkokoinen nahan alla. Nyt puolen vuoden sisällä se on kasvanut selvästi, joten päädyin poistattamaan sen, että sen pystyy tutkimaan. Tulokset patista tulivat tänään: "hyvänlaatuinen sidekudoskasvain Fibrooma" eli nou hätä. :-) Kuvassa Shira juuri leikkauksen jälkeen, sillä on aika hieno trimmi pään päällä... Pitäisköhän sille lainata Freyan pipoa?

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------