Uusia videoita täällä >>> ja kuvia täällä >>>

Kuvia & videoita tulee yllämainittuihin paikkoihin säännöllisen
epäsäännöllisesti ja uusimmat kuulumiset voi vilkaista Facebookista.

******************************************************************************

Kevättalven kuulumisia...

Lumet katoavat jo silmissä ja laji vaihtuu taas toiseen. Rekitouhut jäävät siis tauolle ja siirrymme pitkän atuon jälkeen tokotreenien pariin. Suunnitelmissa olisi myös hakuilua ja jälkiviisastelua. ;-) Tokot ym. ovat olleet täystauolla syksystä -09 saakka, silloin treenailivat lähinnä Pinja & Saga. Nox on kokeillut tokoa talven aikana muutaman viiikon treenillä ja kävimme kahdessa kokeessakin testailemassa. Kokeet sujuivat treenimäärään nähden loistavasti, etenkin kun oltiin harjoiteltu vaan kotona ja kokeista toinen oli parkkihallissa ja toinen heppamaneesissa. Tauko on tehnyt minulle hyvää, on ihan erilainen into taas harjoitella tokoja.

Jopa Inka on taas touhuissa mukana, se on ollut ilman lääkkeitä syksystä saakka ja sitä ennen jo pidempään epäsäännöllisellä lääkityksellä (kipulääke spondyloosin takia). Selkä lienee siis luutunut. Inka on koko ajan elänyt täysin normaalia kotielämää eikä sen lenkkeilyä ole rajoitettu. Spondyloosi todettiin v. ? ja se oli sitä ennen ehtinyt kisaamaan kipeänä voittajaluokasta saakka. Jälkikäteen se tosin vasta selvisi ja ongelmat maahanmenoissa ym. johtuivatkin todella kipeästä selästä. Olisipa vaan tiennyt asian jo silloin. :-/ Nyt olen alkanut harjoittelemaan Inkan kanssa tokoa kesän kokeet mielessä. Tokoa se olisi voinut puuhailla jo pitkän aikaa muutenkin, mutta lääkityksen takia sillä ei ole ollut asiaa kokeisiin. Sen puoleen se onkin saanut elellä ihan vaan kotikoiran elämää ja olen treenaillut noiden muiden kanssa. Olen nyt ottanut treeniä sen kanssa kolmisen kertaa, se muistaa liikkkeet tosi hyvin ja voinkin keskittyä vain kertailuun ja äänenkäytön hillitsemiseen, tuo kun tykkää inahdella ja haukahdellakin kun on innoissaan. No, ainakin sillä on tosi kivaa! :-) Haaveena olisi päästä vielä kokeilemaan saisiko sille niitä ykkösiä EVL:stä, sehän ehti siihen luokkaan siirtymään jo ennen sairastelua.
Inkan tokoraportti - testattu liikeitä, tämän hetken osaaminen:
ääntelee, etenkin kaukoissa ja haukahtelee merkille tai ruutuun lähettäessä, periaatteesa joka liikkeessä
paik. istuminen - ok
paik. makuu - ok
seuraaminen - tehty vain pikkupätkää, väljää paikoin
liikkeestä istuminen, seisominen & maahanmeno, onko tää joku zeta nykyään... (ex-idioottirinki) - kaikki asennot ok, seuraamisessa paikoin väljyyttä
luoksetulo - nopsa, mutta pysäytykset liukuvat vähän
merkki & ruutu - merkki ok, paikka ruudussa hiukan hakusessa
ohjattu - merkki ok, suunnat hakusessa, nouto ok
metallihyppy - ok, mutta metalli yököttää ja haku hidasta
tunnari - oma löytyy, ravilla sujuu
kaukot - asennot aika hyvät ja varmat, ääntelee ja teppailee


Pinja on ilmoitettu collietten tokomestiksiin joten jonkunsortin treenit olisivat kai paikallaan? Viimeksi kisaillessa hain sitä valioksi ja silloin pääpaino oli tasaisella onnistumisella. Nyt tekniikka jo pelaa ja alan hakemaan sille vauhtia mukaan. Toivottua olisi tietty, että molempia olisi haettu jo alusta saakka ja etenkin Pinjan tyylisellä koiralla asennetreenit olisivat olleet tarpeellisia jo alussa. Vaan kun mun tyyli sopii paremmin noille villimmille tapauksille niin tässä ollaan. No, haitanneeko tuo, on meillä hauskaa treenaillessa kumminkin. :-D
Pinjan tokoraportti:
paik. istuminen - ok
paik. makuu - ok
seuraaminen - tasaista ja hyvää, tykkään kovasti
liikkeestä istuminen, seisominen & maahanmeno - ok
luoksetulo - jos sattuu tulemaan kaikki pätkät laukalla niin hieno, mutta saattaahan tuo ravatakin...
merkki & ruutu - ok, mutta meneekö aina laukassa merkille, enpä usko
ohjattu - tekniikka pelaa, mutta hakee ravilla
metallihyppy - sama juttu
tunnari - sama tässäkin
kaukot - asennot hyvät, mutta pitäisi opettaa uudesti istumasta seisomaan nousu. Pinjalle tämä on opetettu oikein ja väärästä vaihdosta saa paremmat pisteet kisoissa. :-P (eli haluan että se jatkossa pitää etujalat paikoillaan ja hyppääkin takajaloilla taaksepäin)

Kai-Kai on opetellut tähän saakka laumakuria, käytännön asioita ja valjakkoajoa. Nyt aloimme viimein harjoittelemaan tokoa. Se osaa tällä hetkellä tulla kädellä ohjaten eteen istumaan, sivulle, istua ja mennä istumasta maahan. Siinä ne sitten taisikin olla. :-P Eli kaikenmoista opeteltavaa piisaa, hyvä niin - sehän se hauskinta onkin! Kaippis on ollut kahdesti etsimässä kaveriani metsästäkin eli haun alkeita on puuhailtu. Tosin suunnittelen sille pk-lajiksi jälkeä. Kaitsu on valatavn innokas oppilas ja odotukset ovatkin korkealla... Mutta kiirettä ei ole, joten tehdään kaikessa rauhassa.
Kai-Kain tokoraportti:
istuu ehkä käskystä, yleensä tarvitsee selkeän käsiavun
maahanmeno - osaa kun on valmiiksi istumassa ja minä kyykyssä, kädellä avustaen. ei siis mene käskystä tai seisoma-asennosta
luoksetulo - tulee luo, muttei tiettyyn asentoon, arkokäskynä siis
eteenistuminen - kädellä avustaen, tiivis & suora
sivulletulo - kädellä avustaen
odottaa käskystä paikoillaan istumassa tai seisomassa ja voin liikkua muutaman metrin päähän

Saga ei ole vielä pääässyt tokoilemaan, mutta aikomus on lähteä sen kanssa kokeisiin kesällä. Ei tuolla kamalasti voi vielä treenaillakaan kun pellolla on märkää sohjolunta polveen saakka ja muut paikat on pääasiassa peilijäässä. BH-koettakin on tässä suunniteltu kesälle.

Shirakin tokoilee taas, saatan lähteä sen kanssa SM-tokoihin kesäkuun alussa. Tai sitten sinne lähtee Pinja, en ole vielä päättänyt kumpi. Shira on varma ja nopea, mutta Pinjan kanssa se olisi jännempää.

Nox puolestaan on saanut viimein ne kauan kaivatut aivot jälkitoimituksessa! Se on ollut tosi kovapäinen puolitoistavuotiaaksi saakka ja nyt se on vähitellen muuttunut. On sitä kyllä harjoiteltukin - ei niinkään tokoa, mutta ylipäätään sitä että se kuuntelisi. Se on tosi vauhdikas (ja äänekäs) ja se tykkää tosi paljon kaikenmoisesta treenailusta ja leikkimisestä. Nyt se myös osaa jo aika paljon tokoliikkeitä ja tunnarinkin se oppi samantein. Mukava treenata sen kanssa kun se on jokseenkin väsymätön touhuaja.
Noxin tokoraportti:
paik. istuminen - kokeiltu kerran, pysyi paikoillaan. Olin näkyvissä melkein koko ajan
paik. makuu (ALO) - ok
seuraaminen - näyttää Pinjan seuraamiselle eli tykkään :-)
liikkeestä istuminen, seisominen & maahanmeno - ok
luoksetulo - nopsa ja pysäytykset hyvät mutta loppumetreillä hidastaa. Veikkaan rutiinin puutetta syyksi, sen pitää oikeasti keskittyä osuakseen oikeaan paikkaan. :-D
merkki & ruutu - merkki ok, paikka ruudussa hakusessa ts. liikkeen opetus kesken
ohjattu - kerran kokeiltu, sujui hyvin kun kävelin hiukan suuntaa antamaan. Oppinee siis tämän nopsaan.
metallihyppy - ei ole kokeiltu
alo & avohyppy - ok
nouto - hakee laukalla, hidastaa ennen sivulletuloa. Pitää hyvin ja irrottaa vasta käskystä, ihan hyvä siis.
tunnari - kokeiltu kahdessa treenissä, tajusi idean
kaukot - asennot hyviä, autan vierestä. Seisomaan nousun on tehnyt puhtaasti kymmenestä metristä, mutta kokemus puuttuu...

Milla on tällä hetkellä omistajallaan tuossa viiden kilsan päässä, meni sinne Latvian näyttelyn jälkeen. Alunperin se tuli meille rekikoiraksi ja oli puhetta, että se lähtee kotiinsa lumien sulattua. Tekisi mieli kuitenkin hakea se takaisin, Kaitsullakin on tylsää kun leikkikaveri puuttuu - Nox leikkii nykyään koko ajan Sagan kanssa.